Koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi ile ciddi problemler oluşmadan önlenebilir!
Ortodontistinize ilk muayenede gecikmeyin!
Ortodontide de en önemli konulardan biri, anomalilerin tedavisinden ziyade oluşmalarının önlenmesidir. Ortodontik bozukluklar mikrobik hastalıklar gibi bulaşıcı ve öldürücü olmadığı için, ortodontik bozuklukların koruyucu ve önleyici tedavilerine ülkemizde gereken önem verilmemektedir. Ortodontik bozuklukların büyük bir kısmı süt dişlerindeki yaygın çürükler ve erken süt dişi çekimleri sebebiyle oluşmaktadır. Anne ve babaların süt dişleri nasıl olsa değişecek diyerek konuya gereken önemi vermediği durumlarda olayın boyutlarını daha da arttırmaktadırlar. Oysa çürük kontrollerinin yapılması ve çürüklerin tedavi edilmesi, tedavisi imkansız olan süt dişlerinin çekimlerinden sonra çekim yerinin korunması ortodontik düzensizliklerin oluşmasını büyük oranda önleyecektir.
Koruyucu tedavi nedir, bu tedaviye ne zaman başlanmalıdır ?
Koruyucu tedavi herhangi bir gelişim bozukluğunun veya anomalinin ortaya çıkmasını önlemeye yönelik her türlü tedbirlerdir.
Önleyici ortodonti için muayene çocukların süt dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren ya da 1 yaşlarından sonra yapılmalıdır. Herhangi bir bozukluk gözlenmediğinde ise ana dişlerin çıkması beklenebilir.
Koruyucu ortodontik tedaviye süt dişlerinin çıkmaya başlandığı zaman başlanmalıdır, anne babalar tarafından herhangi bir problem farkedildiğinde hekiminize başvurmalısınız. Problem yoksa koruyucu ortodontik tedaviye ortodonti uzmanınıza 7-8 yaşlarında ilk muayenesini yaptırarak başlamalısınız.
Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler neleri içerir?
- Düzenli olarak çürük kontrollerinin yapılması,
- Flor uygulaması,
- Çürüklerin tedavi edilmesi,
- Süt dişinin erken dönemde çekimi gerekli ise mutlaka yer tutucu yapılması,
- Ortodontik muayene ile oluşabilecek problemler ile ilgili hastalara ve velilerine bilgi verilmesi farkındalığın arttırılması,
- Süt ve sürekli dişlerin sürmelerinin takip edilmesi.