Çene eklemi, alt çene, kafatası kemiği ve bu ikisinin arasındaki diskten meydana gelir. Çene açma ve kapama esnasında disk alt çene ile birlikte öne-arkaya hareket eder. Bazı durumlarda diski yerinde tutan bağların gevşemesi sonucu bu disk öne doğru yer değiştirebilir. Bunun sonucunda ağız açma ve kapama esnasında eklemden (klik şeklinde) ses gelir. Bazen bu sese şiddetli ağrı eşlik edebilir. Bu aşamada tedavi edilmediği takdirde diskte deformasyon gelişir ve ses azalmaya başlar ancak ileride ağız açıklığında kısıtlanma ve/veya ağız açamama (çenelerin kilitlenmesi) durumu ortaya çıkabilir. Günümüzde çene eklemi tedavisi için, mevcut rahatsızlığa göre çeneyi farklı şekilde konumlandıran apareyler kullanılır. Aparey tedavisinden sonuç alınamadığı takdirde semptomları hafifletmek adına eklem içi sıvı enjeksiyonu yapılabilir.
Günümüzde çene eklemi tedavisi için, mevcut rahatsızlığa göre çeneyi farklı şekilde konumlandıran apareyler kullanılır. Aparey tedavisinden sonuç alınamadığı takdirde semptomları hafifletmek adına eklem içi sıvı enjeksiyonu yapılabilir.
Çiğneme Kasları Rahatsızlıkları
Ağzın kısıtlı açılması ve/veya açarken ağrı olması gibi durumlar her zaman eklem kaynaklı olmaz. Bu durum bazen çiğneme kaslarından kaynaklanabilir. Önemli olan doğru teşhis ile sıkıntının kaynağının tedavi edilmesidir.
Çiğneme kaslarının tedavisi de yine özel apareyler kullanılarak yapılır. Yapılan apareyin sert (rijit) olması ve maksimum diş teması bulunması tercih edilir.